Home

Klima e tiranes wikipedia

  • Klima e tiranes wikipedia. INFORMACION I PËRGJITHSHËMRRETH QARKUT ELBASAN. Bibloteke. Zona e Sarandës karakterizohet nga një numër i madh habitatesh natyrore, gjysmënatyrore dhe artificiale. Maratona e Tiranes u implementua si projekt nga Pogradeci. Kalaja ka planimetri Sapo ndryshova 1 lidhje të jashtme te artikulli Aksi kryesor dhe qendra historike e Tiranës. Formon kufirin administrativ verior të Tiranës dhe e ndan atë nga Komuna Paskuqan. 1980. Saranda ka numrin më të lartë të ditëve me diell edhe në Evropë, mbi 270 ditë. Me një sipërfaqe prej 1,110. 32278°N 19. Nga mesi i shekullit XIV deri më vdekjen e Skënderbeut kanë qenë pjesë e tokave Kastriote. Kamza është një qytet në veriperëndim të qytetit të Tiranës, me afërsisht 90. grad je imao oko 4. Është kala e ngritur mbi një terren me Tirana. Botuar në Tiranë nga Universiteti Shtetëror i Tiranës, në vitin 1961. Bjeshkët e Junikut kanë një gjatësi prej 27. Relievi. Shtrirja e madhe gjeografike e kontinentit të Azisë ka shkaktuar klimë të llojllojshme. Klima mesdhetare në botë. Nahimutangan sa Qarku i Tiranës sa Albanya. me vendbanimet e hershme ilire. Tirana. Në 2011, sipërfaqja e banueshme për person e Bashkisë Tiranë ishte 17 m 2 (mesatarja e vendit: 14. 1990. "Art & Trashëgimi", kushtuar qytetit të Tiranës. Të dhënat arkeologjike besohet se emri i parë i Elbasanit ka qenë Bassania që do të thotë vend-qëndrim shumë arkeologe besojnë se vendburimi më i madh arkeologjik i qytetit antik mund të jetë në zonë lindore të Elbasanit pranë rrapit të mances për shkak të Kultura e Shqipërisë. Liqeni është dhe një rrugë komunikimi. Its history dates back before 1300 and is a remnant from the Byzantine-era. Gjatë dimrit temperaturat rriten duke shkuar kah jugu dhe perëndimi. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër " 180 më 13. Kalaja e Prezës është ndërtuar mbi një shkëmb i cili zgjatet duke u ulur në drejtim të veri-jugut. Në vitin 1972, gjatë punës për ndërtimin e pallateve të bllokut “Partizani” në lagjen nr. r. Thank You is the second major-label studio album by American singer-songwriter Meghan Trainor. [6] Ang kasarangang giiniton 15 °C. Relievi - Pamja, forma (trajta) e sipërfaqës së Tokës me të gjitha të rrafshat, të ngriturat dhe të ulurat me madhësi të ndryshme. Këshilli Bashkiak përbëhet Sot, Universiteti i Tiranës është universiteti më i madh publik në vend. Aksi kryesor dhe qendra historike e Tiranës është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e Tiranës, në qarkun e Tiranës, Shqipëri [1]. Kryetari i njësisë bashkiake është Krenar Canollari (PS). Biblioteka e Universitetit në Tiranë është një monument i trashëgimisë kulturore në rrethin e Tiranës, në qarkun e Tiranës, Shqipëri [1]. Masakra e Tiranës. 03 km 2, dendësia i popullsisë sipas të dhënave të Censusit është 502 banorë/km 2 ndërsa sipas Regjistrit Civil, dendësia është 682 banorë/km 2. Qarku i Tiranës përshkohet nga Lumi i Tiranës, lumi Erzen dhe lumi Shkumbin . [2] Numri i bashkive është zvogëluar nga 65 në 61. Në kohë të ndryshme Reçi përfshiu në grup Xhemal Kadeshën (më vonë " zjarrist "), Xhevdet Dodën, Mustafa Gjinishin, Uan Filipin, Mustafa Kaçaçin, Isuf Kambon. Sipas ligjit të reformave të miratuar në vitin 2014, [1] shumica e bashkive të zhdukura tani janë njësi administrative dhe mund të jenë gjithashtu qytete, fshatra ose lagje. It is located in the centre of the country, enclosed by mountains and hills with Dajti rising to the east and a slight valley to the northwest overlooking the Adriatic Sea in the distance. Liqeni është ndërtuar në vitin 1955 me punë vullnetare duke shfrytëzuar disa prurje ujore të zonës. 000 deri 30. 5 miliard vjet) të Mozaiku i Tiranës, 2017. Durrësi është i famshëm për Amfiteatrin e tij madhështor i cili daton në fillim të shekullit II e. Ka një bimësi të larmishme tipike mesdhetare. Ajo tregon vendin ku shtrihet një shtet, rajon, krahinë, vendbanim qytet apo fshat në rruzullin tokësor. Qarku Elbasan shtrihet ne zonen qendrore te Shqiperise. [1] Bjeshka ndodhet në pjesën perëndimore të Kosovës, 100 km në perëndim të Prishtinës, përkatësisht ndodhet në pjesën veriore të Shqipërisë, 130 km në veri të Tiranës . Qyteti i Tiranës ndodhet në fushë dhe kufizohet nga Dajti në lindje, Erzeni në jug, Kodra e Gjatë në perëndim dhe lumi i Tiranës në veri. Gjithmonë me sytë nga qielli Shkrime dhe analiza meteorologjike, artikuj didaktikë, historik meteorologjik etj. al. Kategoritë: Libra të botuar në 2008. Kjo faqe është e palidhur nga faqe të tjera. Thank You is a pop, dance-pop, and R&B album with themes such as self Maratona e Tiranes apo Tirana Marathon është maratona e parë ndërkombëtare që u zhvillua në Tiranë më datë 21 tetor 2012 nën kujdesinë e Bashkisë së Tiranës. [1] [2] Veprimi më shënjues i kësaj masakre qe vrasja pa gjyq e disa KONTAKT. Libër nga Kristo Frashëri. (Data: shtator 2012) Lista e mëposhtme përmban lagjet kryesore të kryeqytetit të Shqipërisë, Tiranës. Ajo është e ngjashme me meteorologjinë ngase i studion faktorët e njëjtë Bullgaria ( bullgarisht: България) zyrtarisht Republika e Bullgarisë ( bullgarisht: Република България ), është një vend në Evropën Juglindore. Faqe 516. Njësia 6 (Tiranë) Tirana 6 është një nga njëmbëdhjetë mini-bashkitë e Tiranës. Tirana dhe rrethinat e saj janë të Rrethi i Beratit shtrihet në Krahinën Malore Qendrore e pjesërisht në Ultësirën Jugperëndimore të Shqipërisë, në koordinatat: gjerësi gjeografike: Veri 40 gradë 52'24”; Jug 40 gradë 29'30” (qyteti 40 gradë 41'06”); gjatësi gjeografike: Lindje 20 gradë 10'51”; Perëndim 19 gradë 44'30” (qyteti 19 gradë 56'40”). Pasuria ujore lidhet me kushtet klimatike, relievin, dhe përbërjes gjeologjike të Shqipërisë. Rrethi i Mirditës është njëri nga 36-të rrethet e Shqipërisë. Në këtë vend në vitin 1952 u hap universiteti i parë shqiptar "Universiteti Bujqësor i Tiranës". Rrethi i Mirditës ka 37,000 banorë (sipas 2004 ), një sipërfaqe prej 865 km² dhe kryeqendër Rrëshenin . Fshati Picallë ka një sipërfaqe prej 10km2 dhe ndodhet 110 metra mbi nivelin e detit. The Clock Tower of Tirana ( Albanian: Kulla e Sahatit të Tiranës ), was built in 1822 in Tirana, Albania by Et'hem bey Mollaj, a Bejtexhinj poet who also finished the Et'hem Bey Mosque next to the clock tower. Në këtë numër do të gjeni pjesë të historisë mijëravjeçare të këtij qyteti, konceptuar si një dosier, ku përfshihet arti, kultura, tradita tregtaro-ekonomike, monumentet historike dhe ato të kultit, si dhe personalitetet dhe figurat e shquara që ka . Rreth Qarkut. sh. Epic Records released it on May 13, 2016. Ai gjithashtu përbëhet nga ekoregjione të ndryshme, të cilat përfaqësojnë ekosistemin natyror gjeografik Historia e Tiranës (Kristo Frashëri) Historia e Tiranës Historia e Tiranës si qytet deri në 1920. Bashkia e Kamzës. Në periudhën paraçlirimit Fieri ka qenë një zone e prapambetur bujqësore, që vuante nga kënetëzimi masiv dhe malaria. Rrjedha e tij është e pastër deri në Këtu gjeni listën e kryetarëve të bashkisë së Tiranës. [4] It borders Durrës to the north 17 km (11 mi), Tiranë to the east 27 km (17 mi) and Rrogozhinë to the south 15 km (9 mi). Shtrirja e sajë në gjerësinë e mesme gjeografike, klima e Kosovës varet nga sasia e nxehtësisë që vjen nga Dielli, afërsia e detit Adriatik, lugina e Vardarit, hapja ndaj veriut, lartësia mbidetare mbi 400 m, shtrirja e maleve të larta në perëndim, jug e veri dhe e maleve të ulëta e të mesme në lindje e juglindje. Meteo Tirana - Stacioni meteorologjik, parashikimi i motit. Territori administrav i Qarkut të Tiranës shtrihet në kushte të përshtatshme klimatiko- tokësore për zhvillimin e bujqësisë, blegtorisë dhe turizmit. Gjendet vetëm në provincat veriore dhe perëndimore të Sumatrës, në Flora e Tiranës libër me autorë Kolë Paparisto, Xhafer Qosja, Mustafa Demiri. Më 26 mars 2023, një autobus i linjës së Farkës u përmbys duke zbritur nga Rruga e Elbasanit në afërsi të Pallatit të Brigadave. Pozita gjeografike është relacioni i vendndodhjes gjeografike të një vendi në lidhje me vendet rrethuese. Ana lindore e kalasë është e mbrojtur nga vetë terreni, kurse ana perëndimore përbën një territor të sheshtë, prandaj dhe fortifikimi është përqendruar pikërisht në këtë pjesë. Gjallesat në zhdukje. Në të dominojnë gati të gjithë tipat klimatik të sipërfaqes së Tokës. Qyteti numëronte rreth 21 000 banorë në vitin 2011. Shoqata e bashkive të Shqipërisë. [2] FESH. Lugina e Valbonës është një nga mrekullitë e papërsëritshme të natyrës alpine shqiptare. 000 banorë (sipas regjistrimit të vitit 2009). 1501. Although the climate is generally mild, during the winter, there can be cold days when the winds blow from Russia. Mirdita eshte vendi me kulurat me të veçanta. Bimësia është një Për shkak të depozimit të materialit të lumejve në grykëderdhjet e tyre, kufijtë e Ultësirës po zgjerohen vazhdimisht në drejtim të detit. 82139°E. 2000 ". Dendësia është 97 banorë/km2. Harta e bashkive të Shqipërisë. [12] Kishte gjithashtu 372 qytetarë të Vatikanit që banonin diku tjetër, [12] të përbërë nga diplomatë të Selisë së Shenjtë në vende të tjera dhe kardinalë që banonin në Romë. Përmendet me emrin e sotëm në shek e IX bashkë me qytetin e Krujës si qendër peshkopale. 0 °C 18:20, 2023-04-24 : Minimalja e përgjithshme -8. [1] Njësia ka rreth 46,000 banorë. Following the 2015 Administrative-Territorial Division Reform, 13 new rural administrative units were added to the new Municipality of Tirana. Numri i lindjeve të popullsisë kap shifrën e 34,000 lindjeve në vit, ndërsa ai i vdekjeve është rreth 20,000 në vit, shifra këto që tregojnë për një shtesë Historia e Tiranës. Ai është zgjedhja e parë për maturantët e shkollave të mesme. Një Odë tipike. Të dhënat meteorologjike në kohë reale, baza e të dhënave që prej 2010, statistika, etj. Relievi ndikon në klimë. Vol. Botuar në Tiranë nga "Mediaprint", në vitin 2008. Vendbanimet më të vjetra janë gjetur në afërsi të malit të Dajtit dhe shpellës së Pëllumbasit. Ky monument është i llojit "Arkitekture", i miratuar me numër " 122 më 05. Bimësia është një term i përgjithshëm që përfshinë tërësinë e specieve të ndryshme të botës bimore, pa ndonjë referencë specifike për taksonomitë e veçanta, format e jetës, strukturën, shtrirjen hapësinore ose ndonjë karakteristikë tjetër specifike botanike ose gjeografike. Parku u ndërtua mbi një hapësirë gjelbëruar ku kullosnin dikur kafshët e familjeve vllehe të Tiranës. 4°C. Pozicioni gjeografik === Republika e Shqipërisë është një shtet europian, që shtrihet Njësia 6 (Tiranë) Tirana 6 është një nga njëmbëdhjetë mini-bashkitë e Tiranës. Bursa e Tiranës u shkëput përfundimisht nga Banka e Shqipërisë në 1 korrik 2002, për të vijuar me organizimin dhe funksionimin e saj si shoqëri aksionare. Lundrat, tragetet dhe barkat lundrojnë në ujërat e liqeneve dhe lidhin vendet që ndodhen përgjatë brigjeve. Kufizohet me fshatin Stermas në lindje, me fshatin Dumje në jug, me fshatin Arbanë Saranda ka një klimë tipike mesdhetare. Varri i Bamit. The fortress is the place where the main east–west and north–south roads crossed, and formed the heart of Tirana. A. Kombinati. Kryetari i Bashkisë së Tiranës është kreu i Asamblesë së Përgjithshme në Tiranë, Shqipëri. Literatura. The climate of Tirana is is Mediterranean, with mild, rainy winters and hot, sunny summers. Mjedisi i Shqipërisë karakterizohet nga një florë dhe faune unike dhe një sërë landformash të përfshira në një komb të vogël ishullor. Fusha e Tiranës është një fushë në qendër të Shqipërisë, pjesë e Ultësirës Perëndimore, ku pjesa më e populluar është kryeqyteti i Shqipërisë, Tirana. 000 vjet më parë. Rrethi i Mirditës në qarkun e Lezhës. Rrethi i Durrësit ka 242,801 banorë (sipas 2009 ), një sipërfaqe prej 433 km² Klimatologjia është disiplinë shkencore mbi klimën. Faqja zyrtare. V-VI e. 244 banore. Godine 1703. Kufizohet ne veri dhe veriperendim me qarkun e Tiranes, ne lindje dhe juglindje me qarkun e Korces, ne perendim dhe jugperendim me Kimia organike : (për studentët e Universitetit Bujqësor të Tiranës) Kimia organike : (për studentët e Universitetit Bujqësor të Tiranës) libër me autoret Valentina Arapi, Shpresa Çela. Kultura shqiptare është formuar në mënyrë të konsiderueshme nga gjeografia dhe historia e Gërmimet arkeologjike të vitit 1978 dëshmojnë se kodra ka qenë e banuar që në shek e III p. Sasia e reshjeve në perëndim është rreth 2000 mm, ndërsa Ultësira Lindore 400 1029-1030. Relievi i Tokës është krijuar nga veprimi dhe gërshetimi i shumfishtë i fuqive të brendshme dhe të jashtme në historinë e gjatë (rreth 4. Shiu, dëbora dhe breshëri që bien nga retë dhe mbërrijnë në sipërfaqen e tokës. Piramida e Tiranës. Kjo është një listë e plotë e spitaleve, qendrave shëndetësore dhe klinikave në Shqipëri . Gjeografia. Turizmi është një fenonem i përbërë e i lidhur me veprimtari të kënaqësisë. e. Lumi i Tiranës formohet nga bashkimi i përrenjve malorë në Zall Dajt. Në mëngjesin e 17 nëntorit të vitit 1944, pas 19 ditë e netë lufte të ashpër e të pandërprerë, kryeqyteti i Shqipërisë, Tirana, u çlirua. Shqipëria ( gegërisht Shqipnia, gjithashtu Shqypnia; historikisht Arbri ose Arbëria, ndërkombëtarisht Albania ), zyrtarisht Republika e Shqipërisë, është një shtet në Europën Juglindore. [1] Ahmet Zogu, i njohur si Mbreti Zog I, Mbreti i Shqiptarëve (1895-1961) Që të dy Traktatet e Tiranës u nënshkruan mes Shqipërisë dhe Italisë. gov. 5 gjatë fundit të shekullit (2081-2100) janë se temperatura do të pësojë një rritje mesatare prej 2 °C, dhe sipas skenarit RCP 8. Prvi popis stanovništva ubrzo nakon što je Tirana postala glavni grad pokazazo je broj od 10. Përfaqëson përdorimin në mënyrë të veçantë të kohës së lirë. Mozaiku i Tiranës është i vetmi monument arkeologjik brenda territorit të qytetit të Tiranës. Rrethi bën pjesë në Qarkun të Lezhës. Ashtu si lumi, na furnizon me ujë dhe me një shumëllojshmëri peshqish. Vendi dallohet për pasuri të shumta dhe të shumëllojshme ujore. Struktura. Tirana është një nga qendrat kryesore të biznesit dhe kulturore të vendit, duke përfshirë argëtimin, muzikën, median Mestarja e përgjithshme : 16. Petrelë, Mullet, Stërmas, Picall, Shënkoll, Gurrë e Lista e spitaleve në Shqipëri. 90250; 20. Faqet e librit 472. Në këtë maratonë, përveç admiruesve të vrapimit nga gjithë Shqipëria e rajoni merrnin pjesë edhe 3000 sportistë. Bimësia. Gjithashtu,Ultësira perëndimore e Shqipërisë zë një vend të mjaftueshëm për agrume. Termi « mesdhetare » shpjegohet me praninë e saj karakteristike Rrethi i Mirditës. Kultura e Tiranës ka të bëjë me artet, muzikën, muzetë, festivalet dhe argëtimet e tjera në kryeqytetin e Shqipërisë . Demografia. Pikë e fortë e grupit ishin Godinë shërbimi. 1 km në May 4, 2022 · Ndryshimet e pritura në temperaturën e rajonit sipas skenarit RCP 4. Më 10 prill 2023, një autobus i linjës së Institutit mori flakë gjatë ecjes në Rrugën Dritan Hoxha. Ndërkohë Bashkia e Pogradecit, e cila përfshin edhe njësitë administrative fqinje, numëron rreth 61 000 banorë. Klima mesdhetare është një lloj i klimës së butë (ose « butë nxehtë » ose « subtropikale e fasadës perëndimore », në bazë të konsideratave), e cila karakterizohet me verëra të nxehta të thara dhe dimëra të butë dhe të lagësht. Shtëpia Botuese "Toena", viti i botimit 2004. Këtu ruhet koleksioni Kombëtar i arteve pamore, duke filluar nga gjysma dytë e shek. Me një territor prej 110. 845 stanovnika. [ Bashkia e Krujës] Kruja është një qytet dhe bashki në Shqipërinë qendër-veriore, mes malit të Sari Salltikut dhe lumit Ishëm, vetëm 20 km në veri të kryeqytetit të Shqipërisë, Tiranës. 5 m 2 ). Kryetari aktual i Bashkisë së Tiranës është Erion Veliaj , anëtar i Partia Socialiste e Shqipërisë . Piramida, Tiranë. XIX e deri në ditët tona. Tirana është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Shqipërisë. Rrethi bën pjesë në Qarkun të Durrësit. 2010. 000. Do të jetë pjesë e Korridorit Pan-Evropian VIII, e cila do të krijojë një rrugë pa ndërprerje nga Durrësi në Varna të Bullgarisë. broj se popeo na 12. Trainor wrote it with Jacob Kasher Hindlin and producer Ricky Reed, among others, incorporating various genres to showcase her versatility. Ekonomia e Tiranës. Me vlerësimin e vitit 2004, Kruja ka rreth 19 400 banorë, banorët i thonë vetes "krutonë" ose "krotonë". [1] Traditat e gatimit të popullit shqiptar janë të larmishme për shkak të faktorëve mjedisorë që janë më kryesorja Pozita gjeografike e Shqipërisë. Për tu përmendur janë industria e lehtë dhe ushqimore si dhe industria ndërtimore, por edhe industria e ndërtimit të makinerive apo ajo e tekstileve dhe e përpunimit të qelqit. Hidrografia e Shqipërisë është një fushë me ndikim të madh socio-ekonomik në Shqipëri. 333°N 19. Pasuritë natyrore. 994 Historia e trevat të Elbasanit e ka zanafillën e saj në shekullin II p. Pjesë e ansamblit të depo-lavores projektuar nga ark. Pogradeci është qytet në Shqipërinë juglindore, në bregun jugperëndimor të liqenit të Ohrit. Tirana është qendra më e rëndësishme industriale në Shqipëri. Tri celulat e para që sipas Tahir Kadaresë u formuan më 1932, njësi trevetëshe, u organizuan nga Reçi, Niko Konda dhe Demir Godelli. Administrative Units of the Municipality of Tirana, post-2015. Klima e Azisë. Liqeni është një burim i rëndësishëm për njeriun. Pranë saj është zbuluar një varrezë e madhe e kulturës arbërore. Libra shqip. Në 1957 arkitektja Valentina Pistoli dha idetë për të gjithë kompleksin e kodrave të liqenit si dhe veprat e artit në të. Gjallesa në zhdukje janë për shembull leopardi, orangotangu, gorilla, peshku i kuq, breshka, tigri, delfinet, rinoceronti, elefanti, tigri siberian dhe panda e kuqe. It is a monument of culture of first Art & Trashëgimi, Tirana. [5] Ang klima mediteranyo. Ura e Tabakëve (fjalëpërfjalshëm " Ura e puntorëve që rijepin lëkurën ") është një monument kulture i ndërtuar në Tirane në shekullin e XVII - XVIII-të afër Xhamisë së Lëkurës. R. Kryetari i bashkisë, së bashku me kabinetin e tij, ushtron pushtetin ekzekutiv të qytetit dhe zgjidhet drejtpërdrejt së bashku me Këshillin Bashkiak, drejtpërdrejt për një mandat 4-vjeçar. Lumi i Tiranës. Liqenet, sidomos kur janë të mëdhenj dhe të thellë Rreth Tiranës. Stanovništvo. Kuzhina shqiptare është një përfaqësues i kuzhinës së Mesdheut. Qendra Ndërkombëtare e Kulturës "Pjetër Arbnori", Piramida ose Ish-Muzeu "Enver Hoxha" u ndërtua dhe u inaugurua si muzeu "Enver Hoxha" në vitin 1988 në Tiranë, pra tre vjet pas vdekjes së Enver Hoxhës. 65417. Ju lutem, shpenzoni pak kohë për të shqyrtuar redaktimin tim . Për herë të parë emri i Tiranës përmendet në vitin 1418 në një dokument të Venedikut. Kjo luginë ndodhet në pjesën më veriore të vendit në lindje të masivit malor të Alpeve që përfshihet nga rrethi i Tropojës. Është qyteti ku është shpallur Deklarata e Pavarësisë shqiptare më 28 nëntor 1912. ) Shkodra (ose Shkodër) është qytet dhe bashki në Shqipërinë Veriperëndimore e qendra e rrethit dhe qarkut me të njëjtin emër. Bajpasi i Tiranës, zyrtarisht Rruga Përcjellëse Dytësore e Tiranës, është një projekt që do të lidhë autostradat Tiranë—Durrës (SH2) dhe Tiranë—Elbasan (A3). Në Kombinat ndodhet selia e Policisë së Mbrojtjes nga Zjarri dhe për Shpëtim. Mbi këtë kontinent konfrontohen masat ajrore të viseve tropikale me ato polare, kontinentale me ato maritime. ndërsa kalaja është ngritur në shek. Ndodhet në jugperëndim të Shqipërisë, në Detin Adriatik dhe është qendra e Bashkisë së Vlorës dhe Qarkut të Vlorës. Ky koleksion përbëhet nga vepra të periudhës së Rilindjes Kombëtare dhe Pavarësisë (1883 - 1944), një koleksion Bajpasi i Tiranës. Hapit nalukop sa durowan ug kabugangan ang palibot sa Qarku i Tiranës. Shtyllës Qafa e ( gintang) Qarku i Tiranës. Është gjithashtu një shembull i dietës mesdhetare bazuar në rëndësinë e vajit të ullirit, frutave, perimeve dhe peshkut. Si pasojë mbetën të plagosur 7 pasagjerë. Shërbimin Zjarrfikës së Tiranës përfshin 3 ekipe të specializuara: 1 ekip për ndërhyrje në raste tërmetesh, 1 ekip për ndërhyrje në raste shpëtimi nga lartësitë apo thellësitë, dhe 1 ekip për mbrojtje nukleare, biologjike dhe kimike (NBK). Tirana e Re. Shtrihet në pjesën jugperëndimore të Gadishullit Ballkanik dhe kufizohet në veriperëndim me Malin e Zi, në verilindje me Kosovën, në From Wikipedia, the free encyclopedia. Ai ishte vijimi dhe Gjeografia. ISBN 99927-1-897-8. Tirana ima mediteransku klimu s umjereno suhim ljetima i blagim i vlažnim zimama. Me këto pasuri ujore lidhet plotësimi i nevojave të popullsisë për ujë të Veçori e përgjithshme klimës në Evropës është rritja e temperaturës prej veriut kah jugu dhe prej perëndimit kah lindja, ndërsa reshjet zvogëlohen në drejtim te lindjes dhe jugut. 90250°N 20. Marrë nga " ". The new divisions and their corresponding villages are as follows: [3] Petrelë. Ajo kufizohet nga Rumania në veri, Serbia dhe Maqedonia e Veriut në perëndim, Greqia dhe Turqia në jug, dhe Deti i Zi në lindje. Lumi i Tiranës është lumë që kalon në pjesën veriore të Tiranës, në zonën e quajtur Bregu i Lumit. Ndihmoni që faqet e tjera me temë të ngjashme të lidhen me të. Ai përbëhet nga 6 fakultete pas largimit në janar të viti 2012 të Fakultetit të Mjekësisë dhe Fakultetit të Shkencave Mjekësore Teknike (ish Fakulteti i Infermierisë). RESHJET ATMOSFERIKE. Për përdorime të tjera, shiko Ura e Tabakëve, Tiranë (kthjellim). Kjo shkencë studion klimën dhe ndryshimet e saj gjatë kalimit të kohës. [1] Referimet [ Redakto | Redakto nëpërmjet kodit ] Contents. [1] Galeria Kombëtare e Arteve është institucioni më i rëndesishëm i arteve pamore në vendin tonë. Shih edhe: Ngjarje të tjera të vitit 1990 Lista e viteve në Shqipëri. Ajo ka një histori shumë të vjetër, që daton që nga epoka paleolitike, e cila daton 10. Ai shtrihet në brigjet e lumit Erzen në anën veriore të lumit. (Orangutangu) i Sumitres është ndër speciet më të rrezikuara midis aljemeve. Prodhimi bujqësor dhe blegtoral ka ardhur në rritje nga viti në vit dhe është shoqëruar me ngritjen Mjedisi i Shqipërisë. Në atë kohë vendi i Shqipërisë ishte nën mbretërimin e Zogut I të Shqipërisë, i njohur në shqip si mbreti i shqiptarëve, Mbreti i Shqiptarëve. [1] [2] Linja kombëtare e urgjencës në vend është 112 . Bursa e Tiranës mori licencën si treg titujsh në 1 korrik 2003, nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare. Sipas censusit të vitit 2011, në territorin e bashkisë Tiranë banojnë 557,422 banorë, ndërsa sipas Regjistrit Civil banojnë 757,361 banorë. 496 °C : Maksimalja e përgjithshme : 70. Në pjesën qendrore të Azisë ndikimi i Kavajë ( / kɑːˈvaɪə / ⓘ kah-VY-ə, Albanian definite form: Kavaja) is a city and municipality centrally located in the Western Lowlands region of Albania, in Tirana County. [3] Watchmaster Ismail Tufina was the first to assemble the Tirana clock mechanism in 1822. Tirana ndodhet në qendër të Shqipërisë, rreth 35 km në lindje të Durrësit dhe rreth 40 km në veriperëndim të Elbasanit, në një luginë të rrethuar nga Mali i Dajtit në lindje, kodrat e Kërrabës dhe Saukut në jug, kodrat e Vaqarrit dhe Yzberishtit në perëndim dhe ato të Kamzës në veri. Kalaja e Prezës. Sundimtarë të tokave ku shtrihet sot Tirana në shekullin e XIV kanë qenë familja e Topiajve. 383°E. Kamza, pamja nga Dajti. 922 banorë [8] (1 janar 2020). Referimet. To the west lies the Adriatic Sea. Dajti (39,7%) dhe Farka (36,8%) ishin dy njësitë e tjera me përqindjen më të lartë të banesave boshe. Kalaja e Petrelës (Earth) Kalaja e Petrelës nga zbulimet e bëra, është kala mesjetare e ndërtuar në kohën e sundimit të Perandorit Bizantin Justianit të I, në shekullin e VI pas Krishtit. Godina është ndërtuar në vitet 30’ pasi u përfundua zgjatimi i bulevardit Kultura në Tiranë. 65417°E  / 40. 1. Që nga viti 2019, Qyteti i Vatikanit kishte një popullsi prej 453 banorësh, pavarësisht nga shtetësia. Në 11 njësitë administrative urbane të Tiranës ishin vetëm 15,2% e banesave boshe. Parku Kombëtar Lugina e Valbonës në veri të Shqipërisë. Llogaritet se gjatë 60-70 viteve të fundit, Ultësira është rritur në dëm të detit për 35 km2. Në vitin 1925, Ahmet Zogu, u zgjodh Klima e Kosovës ka lidhje me pozitën gjeografike të saj. 000 stanovnika, a do 1820. 5, temperatura do të vazhdojë të rritet ndjeshëm, duke arritur një vlerë mesatare prej 4. Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1990 në Republikën e Shqipërisë . Gjeografia e Tiranës karakterizohet nga një shumëllojshmëri elemetesh natyrore, nga malësia e Martaneshit te fusha e Tiranës. Kuzhina shqiptare. 9% e popullsisë janë minoritete etnike dhe kombëtare. Rrethi i Fierit është ekonomikisht një nga rrethet më të zhvilluara të Shqipërisë. s. Coordinates: 41°19′22″N19°49′17″E41. Në këtë zhvillim veçojmë tre periudha të rëndësishme kohore: paraçlirimit, vitet 45-90-të dhe pas vitit 1990. Rrethi i Durrësit është njëri nga 36-të rrethet e Shqipërisë. Nëse keni ndonjë pyetje ose dëshironi që t'i injoroj lidhjet apo faqet krejtësisht në të ardhmen, ju lutem, vizitoni këtë faqe për informacione të mëtejshme. Rrethi i Durrësit. Është një prej qyteteve më të vjetra të Shqipërisë, me një histori banimi mijëvjeçare në qytet dhe krahinë. Në Shqipëri regjimi mesdhetar i klimës shfaqet edhe në R. Dhërmiu, Riviera shqiptare. Himara. AA, AB, etj. Fshati gjendet rreth 8 kilometra në jug të Tiranës, pas kodrave të Liqenit të Tiranës. Fortress of Justinian (Albanian: Kalaja e Justinianit) or simply known as Tirana Castle (Albanian: Kalaja e Tiranës) is a castle in Tirana, Albania. Ka nje siperfaqe te pergjithshme prej 3292 km2 dhe nje popullsi prej 433. 2007 ". Republika e Shqipërisë ka 2,821,977 banorë nga te cilët 52,700 banore ose 1. Tirana [c] ( / tɪˈrɑːnə / ⓘ tih-RAH-nə, [10] [11] Albanian pronunciation: [tiˈɾana]; Gheg Albanian: Tirona) is the capital and largest city of Albania. (Përcjellë nga Kultura e Tiranës) Flamuri i qytetit të Tiranës . Bashkitë e Shqipërisë. Turizmi përfshin veprimtaritë e personave që udhëtojnë apo qëndrojnë në vende të ndryshme . Lartësia mesatare vjetore e reshjeve është 1460 mm dhe lëkundet nga 722 mm (Korçë) deri 2750 mm (Theth). Ai është gjithashtu i njohur për disa monumente të rëndësishme si Termat Romake, Forumi Romak, muri i ndërtuar nga perandori Anastas I Dicorus, Bazilika e Shën Mëhillit, Torra Veneciane, Kisha shën Luçia, etj. Lista e lagjeve të Tiranës. [4] Dunay mga 570 ka tawo kada kilometro kwadrado sa palibot sa Qarku i Tiranës nga hilabihan populasyon. 2000. 03. 9 të qytetit të Tiranës, u zbuluan rrënojat e një ndërtese antike, njëri nga ambientet e të cilit ishte i Kala. Coordinates: 41°20′N19°23′E41. Operacioni mësymës për çlirimin e Tiranës u përgatit dhe u zhvillua në kuadrin e mësymjes së përgjithshme të UNÇSH-së për çlirimin e plotë të Shqipërisë. Kultura Shqiptare është një term që mishëron elementet artistike, gatimit, letrare, muzikore, politike dhe sociale që janë përfaqësues të Shqipërisë dhe shqiptarëve në përgjithësi. Kjo qe një prej kalave të ngritura prej tij në sistemin mbrojtës së Perandorisë Bizantine . 04. Kjo licencë u rinovua përsëri në vitin 2005 për një afat 2-vjeçar. 5 °C më shumë se 5 raste SH dhe targat e reja (p. Me emërtimin përgjithësues Masakra e Tiranës njihen të gjitha vrasjet e bëra nga 28 tetori gjer më 16 nëntor të vitit 1944, të instruktuara nga Miladin Popoviq dhe Dushan Mugosha për zhdukjen e atij që mendohej elementi kundërshtar i LANÇ. Në shek XIII-XIV ishte Bjeshkēt e Junikut janë bjeshkë që ndodhen në zonën kufitare mes Kosovës dhe Shqipërisë. 41°20′N19°23′E41. Lëndë e studimit të klimatologjisë janë veçoritë e klimës në pjesët e ndryshme të botës, klasifikimi dhe shtrirja e sajë. Si në të gjithë vendin ashtu edhe kryeqyteti i Shqipërisë Vlora është qyteti i dytë më i madh portual pas Durrësit, me një popullsi prej 188. Klima Klimadijagram Tirane. Shiko edhe. /  40. The city is the capital of Albania and is located in the center of the country, about 25 km (15 mi) from the coast, where Durrës is located. js an wl ae kb ae lq xx nk dw